Deze website is verhuisd, je wordt automatisch doorgestuurd naar Myocafé.

'Vrouwen voelen meer pijn dan mannen'

Laatste update:  24 januari 2012 14:25

BAARN - Het idee dat mannen een lagere pijngrens hebben dan vrouwen zou weleens een mythe kunnen zijn.

Hoewel vrouwen in staat zijn om een bevalling te doorstaan, zouden mannen over het algemeen beter met pijn kunnen omgaan. Dit schrijven onderzoekers van Stanford University in de Journal of Pain.

De medische dossiers van ruim 11.000 mannen en vrouwen met 47 verschillende ziektes en pijnlijke aandoeningen werden bestudeerd. Deze patiënten gaven hun pijn een cijfer op een schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (ergst denkbare pijn).

Vrouwen bleken meer pijn te ervaren bij 14 van de 47 aandoeningen. Mannen rapporteerden bij geen enkele ziekte intensere pijn dan de vrouwen.

Atrose

Vrouwen hadden vooral meer last bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals lage rugpijn en artrose.

Ook waren vrouwen gevoeliger bij nekpijn, spijsverteringsklachten, migraine en problemen met de ademhaling en hart- en vaten. Vaak gaven ze hun pijn een hele punt hoger dan mannen. De onderzoekers hielden er geen rekening mee of de proefpersonen wel of geen pijnstillers gebruikten.

Oorzaken

Waarom de verschillende seksen pijn anders ervaren is niet duidelijk. Het kan een culturele, hormonale en anatomische oorzaak hebben.

Mogelijk houden mannen zich groot omdat ze zo opgevoed zijn, zeker in het bijzijn van een vrouwelijke verpleegkundige. Vrouwen ervaren minder pijn als hun oestrogeenniveau hoog is.


© Gezondheidsnet
Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2722699/vrouwen-voelen-meer-pijn-dan-mannen.html

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

6 reacties

0

Tja, wat moet je hier nu van denken? Hebben vrouwen meer pijn? Zijn vrouwen toch gevoeliger? Zijn mannen flinker als het om een onderzoek gaat en zijn ze thuis grote piepzeuren? Nou ja, laat ik er maar gewoon blij mee zijn: Mannen stellen zich niet aan. Als we zeggen dat we pijn hebben, dan hebben we ook pijn. (en willen we ontzien worden bij de verdeling van huishoudelijke taken).

0

Hahahaha, droom lekker verder Jol ;-) !

Heb je dit artikel gevonden bij de sprookjesboeken Jolanda?

ik zou nu toch graag willen weten of die onderzoekers mannen of vrouwen waren, of er gekeken is of vrouwen misschien eerlijker zijn, gemakkelijker toe durven te geven dat ze pijn hebben, misschien hébben ze ook wel echt meer pijn. Volgens mij is pijn juist niet te meten. Deze week nog weer allerlei vragen moeten beantwoorden over pijn en die beroemde schaal van 1 tot 10.

ik heb in ieder geval vandaag weer even gelachen, ga zo door met dit soort artikelen te melden!

 

0

Ik zal als eerste man hierop antwoorden: De hoeveelheid pijn die je kan dragen is persoonlijk, voelt zwaarder aan als je minder lekker in je vel zit, en is beter te dragen het je goed gaat. Enne we kunnen wel wat hebben hoor als man.:)

Johan
0

Ik had ooit een vriendje, en die was me toch stoer! Al die verhalen over hoe hij aan bepaalde littekens kwam!

Maar toen meneer een keer een zware verkoudheid kreeg, moest ik meteen zijn moeder bellen. Och en wee, hij zou sterven in zijn griepbed! Terwijl het echt niet erger was dan een snotneus en een rauwe keel. Je zou de huisarts er niet voor durven lastigvallen. Twee weken later liep hij tegen ieder op te scheppen dat hij ternauwenood een zware griep met exotische koorts heeft overleefd... Pfff!

Maar ook als ik kijk naar hoe makkelijk mijn tantes over lichamelijk ongemakken praten en hoe kinderachtig ooms erover doen, ben ik het helemaal met Trudy eens, dat vrouwen makkelijker en eerlijker zijn over pijn en ongemak.

1

Trudy, blij dat ik je even kon laten lachen! :)

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

pijn is eist dat elk mens anders ervaart maar ben met de meeste eens dat mannen als ze wat mankeren altijd zieker zijn dan vrouwen

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login