Verhoogde ureumwaarde gevolg van HSP?

Ik heb al een tijdlang een verhoogde ureumwaarde in mijn bloed .
De creatininewaarde is normaal.

Mijn huisarts komt er niet uit en gaat dan ook binnenkort eens met een internist overleggen, maar het leek haar geen slecht idee om  hier ook eens te vragen of dit meer voorkomt bij HSP.

Er is namelijk een enorme waslijst aan mogelijke oorzaken, waarvan het grootste deel gewoon weer weg te strepen is als oorzaak bij mij. En omdat de creatinine ook normaal is, kan je waarschijnlijk ook een achteruitgang van mijn nieren afstrepen.

Op mijn vraag of ureum een afbraakprodukt van spieren kan zijn is het antwoord bevestigend. 
Iin die lange lijst staan ook spierkrampen, perifere zenuwbeschadigingen, spierbeschadigingen en rusteloze benen genoemd als mogelijke oorzaak, dus het zou heel goed kunnen dat daardoor die waarde verhoogd is.

Nu is mijn vraag of jullie toevallig ook zo'n verhoogde ureumwaarde hebben. We willen namelijk niet het risico lopen om iets over het hoofd te zien door dit ook op de grote bult HSP te gooien, aan de andere kant kan het geruststellend zijn als we weten dat het van de HSP komt.

Alvast bedankt voor reacties.

dit bericht is gewijzigd door Trudy op 31 mei 2012 om 14:35

0

7 reacties

0

Er is voor de diagnose (om zaken uit te sluiten) veel onderzocht, maar ik geloof niet dat de ureumwaarde daar deel van uitmaakte. Ik vraag me af hoeveel mensen deze waarde wel weten. Ik vrees voor je dat het er niet veel zullen zijn. Ik denk dat je het beste de reactie van de internist kan afwachten.

Het is soms lastig om een oorzaak te vinden van een verhoogde waarde van een bepaalde stof. Bij mij kwam er bij toeval uit dat mijn koperwaarde veel te hoog was. Waarom is niet helemaal duidelijk, mogelijk komt het door de pil. Maar het had niets te maken met de HSP in ieder geval.

Ik ben benieuwd wat er uitkomt, hou ons in ieder geval op de hoogte. Het is goed inderdaad om het niet meteen op de HSP te gooien, je weet nooit wat er achter zit.

Waarom is je ureumwaarde eigenlijk gemeten, had de huisarts daar een reden voor?

Groetjes 

dit bericht is gewijzigd door billynoor op 31 mei 2012 om 16:53

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Doordat ik al jarenlang behoorlijk veel medicijnen slik, leek het de neuroloog vorig jaar september verstandig om mijn bloed eens na te laten kijken op een heleboel algemene dingen en om dat voortaan ieder half jaar even te laten prikken gewoon via de huisarts.

In maart bleek die ureumwaarde te hoog en bij terugzoeken was dat ook in september al zo. Een paar weken geleden is het daarom nog een keer gecontroleerd, maar nu was de waarde nog hoger. Puur toeval dus dat dit ontdekt werd.

In overleg met de huisarts heb ik deze vraag ook even hier geplaatst, zij gaat contact opnemen met de internist, maar dat kan nog even duren. Ze spaart namelijk meestal eerst een paar vragen op van meer mensen voordat ze met de internist gaat bellen. Ik heb wel geduld...

Groetjes

0

Apart dat ze wacht, maar het zal misschien niet iets zijn waar urgentie achter zit. Soms kom je bij toeval achter hoge waarden, soms lijkt het gewoon erbij te horen. Misschien heeft het met de medicijnen te maken die je slikt. Ik weet dat het een bijproduct is van eiwitafbraak, misschien eet je veel eiwitrijk voedsel? :)

Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die een hoge waarde hebben, al ben ik bang dat veel mensen dit niet zullen weten. Mocht het ooit gecontroleerd worden bij me dan zal ik er naar vragen. Maar kom eigenlijk zelden bij de huisarts of welke arts dan ook...

groeten

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Ik denk ook dat niet veel mensen zullen weten of ze die ureumwaarde te hoog hebben, tot voor kort wist ik dat ook niet.

Ik heb net eens even de eetmeter op de site van het Voedingscentrum ingevuld met mijn eetpatroon en dan eet ik niet teveel eiwitten, zit juist wat aan de zuinige kant daarmee (maar nog wel in het groene gedeelte). Mijn overige voeding klopt redelijk met wat ze gezond achten.

Op de bijsluiters van mijn medicijnen kan ik deze bijwerking niet vinden, dus ik ga er vanuit dat dat het ook niet is. Ureum is inderdaad een bijprodukt van eiwitafbraak en dat zou o.a. kunnen ontstaan door spierafbraak en dergelijke.

Nou ja, ik wacht wel af of de huisarts meer te weten komt. Het lijkt haar niet nodig om haast te maken met haar vraag aan de internist, dus ik ga er maar vanuit dat ze daar gelijk in heeft.

Leuk die zin van jou Billynoor, dat je maar zelden bij een arts komt.
Ik zeg dat ook wel eens, dat ik eigenlijk behoorlijk gezond ben, ik heb maar 3 kwalen, ze zitten alleen alledrie door mijn hele lijf: HSP, artrose en hoge bloeddruk. Maar behoorlijk gezond dus... ;-)
Dit gedoe met mijn bloed komt er nu even tussendoor doordat het toch eens gecontroleerd moest worden, anders had ik het helemaal niet gemerkt.

Groeten.

0

Ureum wordt geproduceerd door de lever, voornamelijk bij de afbraak van aminozuren. De ureumproductie neemt toe na een eiwitrijke maaltijd en bij een toegenomen omzetting in de lever. Een toegenomen omzetting in de lever zien we bij infecties, inwendige bloedingen, vergiftigingen, koorts en na weefselbeschadiging.

Gezonde nieren zullen deze grotere hoeveelheid ureum gemakkelijk kunnen uitscheiden in de urine, waardoor de concentratie ureum in het bloed niet zal stijgen. De uitscheiding van het ureum is afhankelijk van de vochtbalans in het lichaam en van de urineproductie. Bij uitdroging zal men vaak een verhoogde ureumconcentratie in het bloed vinden. Andere oorzaken van een verhoogde ureumconcentratie zijn nierfunctiestoornissen, verhoogde afbraak van lichaamsweefsels en zouttekort. Dit laatste wordt vaak veroorzaakt door ‘plaspillen’.

Oorzaken van een verlaagde ureumconcentratie in het bloed zijn een eiwitarme voeding, uithongering en extreme leverfunctiestoornissen.

De ureumbepaling vindt plaats in bloed.?

Ik vond dit op http://www.gezondheidsrisicotest.nl/onderzoek/ureum?

Deze site wordt bijgehouden door medisch specialisten van het Bronovo ziekenhuis

0

Hey trudy,Bij nazicht van enkele bloedonderzoeken heb ik vastgestelddat er bij een ziekenhuisopname  van 2011,bij opname een ureumwaarde is gemeten van 38,en de dag nadien een waarde van 49,de normale referentiewaarden zijn tussen 13 & 43.Onder tussen nog  2 maal bloedcontrole gehad alles terug normaal eens 34 & 36.Dus  dat zal het gevolg geweest zijn v/d medicatie welke toegediend werdt,er is ook nooit een opmerking over gemaakt.

Volgens mij heeft het dus zeker niets te maken met de HSP.

Veel groetjes en het beste nog...

Norbert
0

Dank je Norbert.

Ik was het eerlijk gezegd ook al een beetje vergeten en heb het na mijn vraag die ik hier gesteld had ook nooit meer laten nakijken.
Geen idee of het nog verhoogd is, maar ik laat het maar zo.

Groetjes, Trudy

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login