Een korte intro

BMX

In 2001 was ik op een avond in het skatepark lekker bezig op een bmx (stuntfietsje). Dat ging allemaal redelijk goed, tot een bepaald punt. Ik kwam van 2,5-3 meter uit de lucht, wat op zich niet uitzonderlijk is, en maakte een vervelende landing. Het voorwiel stond nog dwars op de rijrichting. De bmx staat dan in 1 klap stil. Ik zelf niet. Ik ging, head first, nog een meter of 2 verder en ving de klap op met mijn gezicht. BAM!

Letsel

2 afgebroken tanden (waarvan 1 mijn lip perforeerde), een barstwond aan mijn knie, wat schrammen en schaafwonden en een hersenkneuzing. Reden genoeg om naar het ziekenhuis te gaan. Pas de ochtend erna wist ik pas wie ik was, waar ik was en werd mij verteld wat er gebeurd was. Enfin, ik werd wat opgelapt en kon weer naar huis. Wat ik mij toen niet realiseerde, maar nu wel, is dat toen pas de revalidatie begon: het normaal laten functioneren van mijn hersenen.

Geheugen en onthouden

Mijn kortetermijngeheugen was helemaal weg en dingen onthouden liep al helemaal niet zoals het hoorde te gaan. Dit heeft nogal eens voor vervelende situaties gezorgd. In de jaren na het ongeluk, mijn pubertijd, heb ik de gebreken voor lief genomen. Mijn kortetermijngeheugen werd steeds wat beter (lees: wat minder beroerd) en onthouden leek ook minder vaak te falen. Maar ik was er nog niet. Tot die tijd heb ik de oplossingen enkel bij mezelf gezocht. Ik moest het probleem met mezelf op zien te lossen. Zelfs de doorverwijzingen naar het psychiatrisch ziekenhuis negeerde ik. Eigenwijs.

Hulpmiddelen

Pas toen ik het huis uit ging ben ik naar geschikte hulpmiddelen gaan zoeken. Takenlijstjes, agenda bijhouden (agenda vullen ging prima, agenda raadplegen faalde keihard), administratie netjes ordenen, regelmaat aanbrengen. De komst van alle digitale applicaties (mail, agenda, todo-systemen, etc.) hebben mij hier absoluut veel bij geholpen. Ik ging met sprongen vooruit. Deze digitale hulpmiddelen gebruik ik nog steeds: GTD, Remember the Milk, afleiding reduceren, (cleandesk, minimaliseren), Google Calendar, etc. Ik heb het nodig.

En nu?

Het leven met een betrouwbaar systeem is heerlijk comfortabel. Mijn hoofd is leeg, en kan hersencapaciteit gebruiken voor dingen die er echt toe doen. Toch glipt er nog wel eens iets uit mijn hoofd. Dingen die door geen systeem gevangen kunnen worden. Dingen die ik meemaak of tegen me gezegd worden. De weg vinden of hoofdrekenen zijn soms een drama. Verder kan ik nadenken als ieder ander.

Tegelijkertijd ben ik ook sterker geworden. Sterker in het aanpakken en oplossen van problemen. In mezelf verbeteren. En in het genieten van wat het leven te bieden heeft (want wat een hersenkneuzing was, had zomaar eens een coma kunnen zijn).

Ben jij iemand zoals ik? Iemand die leeft met de gevolgen van een hersenkneuzing? En vind je het leuk om je ervaringen te delen? Je bent van harte welkom :)

Ik ben benieuwd naar ervaringen/oplossingen/verhalen!

0

1 reacties

1

Hoi Frank,

Goed bezig! Lastig daat je er al op zo jonge leeftijd mee te maken hebt gekregen. Ben zelf 52, nog steeds best wel niet zo oud, in ieder geval veel te jong om al zoveel problemen met 'het denken' te hebben, vind ik. Heb in 2007 sportongeluk gehad (trap tegen mijn hoofd tijdens dansconditie!). Nu net terug van vakantie (lekker rondrijden, nergens aan denken, leven in het nu) en het 'denken' valt me vies tegen: dingen ophalen uit je hoofd, combineren en wegzetten tegen de toekomst. Pffff. Weer goede voornemens om tijd beter te structureren, schema's te gebruiken etc. Zoals jij ook schrijft: lijstjes en schema's maken is niet moeilijk, maar ze raadplegen en omzetten in actie (= opdiepen info uit je hoofd en in goede volgorde zetten, etc etc) da's de kunst. Zoveel mogelijk doen terwijl je je hoofd zo min mogelijk belast :-) SUCCES! Groeten, Felice.

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login