Ataxie van Friedreich
Ook bekend als AvF
Mensen met ataxie kunnen hun bewegingen niet goed coördineren. Ledematen, armen en benen, doen niet wat je van ze wilt. Als je loopt, kan het lijken of je dronken bent.
De kleine hersenen, die zich in het achterhoofd bevinden, spelen een belangrijke rol bij de coördinatie van de spieren. Die coördinatie is nodig voor het uitvoeren van zuivere bewegingen. Een aandoening van de kleine hersenen of een aandoening van de zenuwen en het ruggenmerg die de kleine hersenen van informatie voorzien, kan leiden tot ataxie.
Bij ataxie van Friedreich zijn vooral de zenuwen en het ruggenmerg aangedaan en in mindere mate de kleine hersenen.
Ataxie komt als belangrijkste verschijnsel voor bij verschillende aandoeningen en ziekten. Sommige van deze ziekten zijn erfelijk. Van de erfelijke aandoeningen met ataxie is de ataxie van Friedreich één van de meest voorkomende.
Verschijnselen van AvFDe eerste verschijnselen van AvF treden meestal op vóór het vijfentwintigste jaar. Het komt ook voor dat ze beginnen vóór het tiende jaar. De verschijnselen kunnen echter ook op oudere leeftijd beginnen.
De eerste verschijnselen zijn meestal onzekerheid bij het lopen, onvoldoende evenwicht, struikelen, slordig schrijven en het uit de handen laten vallen van voorwerpen. Ook de spraak begint vaak al in een vroeg stadium onduidelijk te worden.
Later kunnen nog andere verschijnselen optreden zoals een verminderd gevoel aan de benen en de handen, koude voeten en afnemende spierkracht. Een holvoet (abnormaal hoge wreef) kan ontstaan door verzwakking van bepaalde onderbeenspieren.
Vergroeiing van de wervelkolom (scoliose) komt vooral voor bij mensen die verschijnselen hebben gekregen vóór de groeispurt in de puberteit. Vermindering van het gezichtsvermogen en het gehoor kunnen later in de ziekte optreden: het wordt moeilijker anderen goed te verstaan, vooral wanneer er veel geluid op de achtergrond is.
Late verschijnselen van AvF kunnen zijn verzwakking van de hartspier en suikerziekte. Het verstand en het denkvermogen blijven volledig intact.
Ataxie van Friedreich is een progressieve ziekte, dat wil zeggen dat de verschijnselen geleidelijk ernstiger worden en dat er in de loop van jaren steeds meer beperkingen komen.
Rekening moet worden gehouden met het feit dat men in de loop van de ziekte afhankelijk kan worden van het gebruik van een rolstoel. De ontwikkeling van de ziekte is niet bij iedereen gelijk. Bij een begin op latere leeftijd is de progressie minder snel.
Contact gezocht met iemand met Ataxie van friedreich.
Hi allemaal, sinds vorige week kreeg ik de diagnose Ataxie van Friedreich. Ik zou graag met iemand in contact komen die dezelfde diagnose heeft. Ik ben zelf net 20 en vind het lastig om rust te vinden door de nare sympto...


AvF groep - even voorstellen
Het zou toch mooi zijn als we met alle betrokkenen bij avf meer contact hebben, elkaar tips kunnen geven en ervaringen kunnen delen. Daarvoor is Iemandzoalsik.nl is een ideaal platform. Bijvoorbeeld; als er een reactie i...


een progressieve spierziekte...
ik zal me even voorstellen. Ik ben Rob Penders 37 jaar oud. Ben geboren met een progressieve en zeldzame spierziekte en op mijn 17de de diagnose ataxie van Friedreich. Mijn levens motto is alles kan tot het tegendeel is...


Wil jij met mij praten
Hallo ik ben Brady en ben tien jaar. Ik heb de ataxtie van Friedreich en wil daar graag met andere kinderen over praten?.


profielwerkstuk spierziekten
Hallo wij zijn Ellis en Aniek, wij zitten in 5 havo en moeten een profielwerkstuk maken. Wij hebben als onderwerp spierziekten gekozen. Wij hebben nu dan dus ook een vraag: welke beperkingen brengen een spierziekte met z...


herkenbaar (ataxie- a.d.c.a.)
Mijn naam is Sandra en in 1979 kreeg ik een neurologische ziekte. De artsen wisten niet wat het waas en later werd aan M.S.gedacht. Dit bleek,jaren later, de verkeerde diagnose te zijn en er werd Adca vastgesteld Autos...


Volwassen broer met AVF
Wie heeft er ervaringen met een volwassen familielid met vergevorderde AVF, met betrekking tot het vinden van dagbesteding, hulpmiddelen en dergelijke.


Volwassen broer met AVF
Wie heeft er ervaringen met een volwassen familielid met vergevorderde AVF, met betrekking tot het vinden van dagbesteding, hulpmiddelen en dergelijke.


herkenbaar! (Ataxie)
Ik ben Sandra en heb sinds mijn 18de jaar ee nneurologiusche ziekte. Eerst wisten de doktoren niet precies wat ik mankeerde en dachten aan M.S. Dit bleek echter niet de juiste diagnose te zijn en concludeerde dat ik A.D...

