Nieuwsbericht: Ernst longaanval nu meetbaar

Laatste update:  1 februari 2012 14:30

BAARN - De ernst van een longaanval bij patiënten met COPD was altijd lastig in te schatten.

Onderzoekers van het University College London denken dat de COPD Assesment Test (CAT) uitkomst kan bieden.

Een longaanval wordt ook wel exacerbatie genoemd. Het is een snelle verslechtering van de toestand van een COPD-patiënt die meestal gepaard gaat met veel hoesten, taai slijm en benauwdheid. Soms is zelfs een ziekenhuisopname nodig.

Standaard

"Op het moment bestaat er geen gestandaardiseerde methode voor het vaststellen van de symptomen en ernst van een longaanval bij COPD-patiënten", vertelt onderzoeker Alex Mackay. "Wij hopen dat de CAT-scores daar verandering in brengen."

De CAT is een gevalideerde vragenlijst die al in meerdere onderzoeken succesvol bleek om de COPD symptomen te meten. De vragenlijst bevat vragen over het hoesten, slijm, benauwdheid op de borst, kortademigheid, beperking van activiteiten, slaappatroon en energieniveaus. Tijdens het onderzoek vulden 161 patiënten de vragenlijst minimaal een keer in. Bij nog eens 75 patiënten werd de vragenlijst ingevuld tijdens een longaanval.

Longaanval

Patiënten die regelmatig een longaanval ervaren (vaker dan twee keer per jaar) hadden een hogere algemene CAT-score. Tijdens een longaanval werd de score nog hoger.

"De CAT-score bleek een weerspiegeling van de ernst van de longaanval, ook in vergelijking met de lengte van de aanval en de mate van vermindering in longfunctie", aldus Mackay. "De CAT is gevalideerd, gratis en makkelijk toe te passen. De test kan dus makkelijk geïntegreerd worden in de praktijk en in onderzoek bij COPD-patiënten."

© Gezondheidsnet
Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2729727/ernst-longaanval-meetbaar.html

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

1 reacties

0

ik denk dat zo,n score een hele uitkomst zou zijn, omdat je dan een goede behandeling kan toepassen,nu is het eigelijk standaard hetzelfde wat er gedaan word.pret of antibiotica,omdat de aanvallen meestal voortkomen uit onstekingen of infecties. Maar denk dat als je een score bij kunt houden dat dan ook pufjes en alles beter aangepast kun worden of dat er gekeken kan worden zijn deze pufjes nog wel genoeg of moet er iets anders bij,ik lig zelf eens in de drie tot vier weken in het zh met een longaanval!

Sientje
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login