Nieuwsbericht: 'Dumpen rollators drijft premie op'

Laatste update:  4 januari 2012 07:41

AMSTERDAM - De zorgpremie wordt opgedreven doordat zo goed als nieuwe rollators onnodig worden gedumpt.

Dat stelt D66-Kamerlid Pia Dijkstra woensdag in De Telegraaf.

Rollators worden vergoed vanuit het basispakket. Verzekeraars zouden echter geen enkele moeite doen om ouderen aan een goed tweedehands exemplaar te helpen.

"Een typisch voorbeeld van spilzucht in de zorg, waardoor de verzekeringspremies stijgen en de totale zorgkosten compleet uit de hand lopen", stelt Dijkstra.

Schroothoop

Tussenhandelaren zouden liever nieuwe exemplaren leveren dan oude rollators op te lappen. Veel rollators zouden daardoor op de schroothoop eindigen.

D66 vindt dat de rollator uit het basispakket moet verdwijnen, zodat gebruik wordt gemaakt van de tweedehands voorraad die nu op sites als marktplaats.nl te vinden zijn. Op verzoek van de PVV hebben VVD en CDA echter besloten de rollator in het basispakket te houden.

© Novum
Bron: http://www.nu.nl/economie/2706901/dumpen-rollators-drijft-premie-op.html

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

2 reacties

0

Wat vinden jullie hiervan?

Zouden jullie er bezwaar tegen hebben om een tweedehands rollator of ander hulpmiddel te gebruiken? Of moet het per sé nieuw zijn?

Persoonlijk zou ik geen bezwaar hebben tegen een tweedehands rollator, mits goed onderhouden, natuurlijk. En als ik per sé een nieuwe wil, wil ik daar best een meerwaarde voor betalen.

Toen mijn vader na een kort maar hevig ziekbed overleed, hadden we nog heel veel spullen over. De thuiszorg vroeg of ze de overgebleven (nieuwe) luiers mochten hebben. Het gebeurt heel vaak dat mensen uit het ziekenhuis worden ontslagen en thuis verzorgd moeten worden, maar niet (op tijd) al hun spullen hebben. Dat was in ons geval ook, maar dan met de catheter. Ik ben blij dat we er mensen mee konden helpen, anders zou alles gewoon in de vuilcontainer verdwijnen.

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

 Ik vind het echt zonde dat ze gewoon naar het schroot gaan, zoveel hebben ze over het algemeen niet te lijden gehad. En het is een algemeen hulpmiddel, het hoeft meestal niet speciaal aangepast te worden op de persoon. Dus waarom niet in de wmo plaatsen, dan kunnen ze retour naar de gemeente, die kan ze goed na laten kijken en vervolgens weer uitgeven. Ik dacht om eerlijk te zijn dat dit ook het geval was voordat ik dit bericht hoorde op de radio. Waarom wel voor rolstoelen maar niet voor rollators? Bij rolstoelen via de wmo wordt er gekeken of ze een rolstoel die voldoet aan de eisen nog op voorraad hebben, daar krijg je alleen een nieuwe als dit niet het geval is of als je een aanpassing nodig hebt. De gemeenten zullen dit alleen niet zo leuk vinden, dan krijgen zij een run op de rollators... :)

Bovendien zijn nieuwe rollators relatief niet zo duur, dus als iemand per se een nieuwe wil hebben dan is dat ook nog wel te betalen. En er zijn veel 2e hands exemplaren, deze kunnen makkelijk nagekeken worden door een bedrijf dat in hulpmiddelen handelt. Ze moeten toch eens in de zoveel tijd nagekeken worden. Er zijn zelfs speciale dagen dat je dit gratis kunt laten doen.

Ik ben het dus met Pia eens dat het verspilling is.

Er wordt veel verspilt vind ik. Het gebeurt inderdaad vaak dat spullen die over zijn niet terug genomen worden, terwijl ze nog goed bruikbaar zijn. Daar moet je onderhand mee gaan leuren.
Zonde toch? Goed dat de thuiszorg om de luiers gevraagd heeft, anders had je ze inderdaad weg moeten gooien. Terugnemen doen ze niet. Zo wordt de zorg inderdaad onbetaalbaar.

 

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login