Wat doen jullie om je conditie op peil te houden?

Ik weet dat er flinke verschillen zijn tussen de zwaarte van de symptomen van HSP en ook bij andere aandoeningen. En daarom ben ik heel benieuwd of jullie iets doen om je conditie op peil te houden.

Zo zwem ik sinds ongeveer 3 jaar eens per week met een groepje 50+-sers, mét een instructeur of instructrice in lekker warm water (32 graden) en 140 cm diep.
We doen allerlei oefeningen in het water, alles in een rustig tempo. En mocht iets gewoonweg niet zo goed gaan dan is er ook niets aan de hand, dan doe ik gewoon iets wat ik nog wel kan.
Ik vind het heerlijk, ben wel die dag verder erg moe, maar het voldane gevoel weegt wel op tegen de vermoeidheid naderhand.

Verder wandel ik met mijn hond. Niet te ver, niet te lang, maar wel iedere dag een paar keer.
's Morgens en rond het avondeten en voor het slapengaan een klein rondje, tussen de middag 20 tot 30 minuten naar het park met het hondenlosloopveld. Mijn hond loopt als het voor de veiligheid kan ook al tijdens de wandeling er naartoe los, dat loopt voor mij rustiger omdat je dan niet telkens moet stilstaan als er gesnuffeld moet worden. Ik kan dan in een constant tempo verder wandelen. (nee, dat loslopen mag officiëel niet, maar ik ben er tot nu toe 2 keer voor aangehouden en beide keren heb ik me er toch nog uit kunnen kletsen, geen bekeuring)

Wat doen jullie voor je conditie?

0

20 reacties

0

Hoi Trudy! Zoals je weet, heb ik PLS en geen HSP. Op maandag- en donderdagmorgen heb ik 'n half tot 'n uur fysiofitness onder begeleiding van de fysiotherapeute die ik al 'n jaar of zes heb. Daar doe ik veel spierversterkende oefeningen, loop- en valoefeningen, rompbalans-oefeningen e.d. Zoals je weet, wil ik nu ook één keer per week gaan zwemmen. Wij hebben ook een hond die ik één tot twee keer per dag uitlaat. Lopend gaat dat  moeilijk,  'n kwartier of zo. Vaak ook met de sportrolstoel en dan loopt ook onze hond los (foei, maar het zij zo)! En dan heb ik op deze manier dus volop beweging door het zelf rollen! Verder vind ik, dat door het runnen van een gezin, je al een hoop doet binnen het huishouden. Zelfs het traplopen zie ik als conditieverbeterend (ik weiger een traplift). En verder probeer ik naast deze bezigheden mijn agenda zo te plannen dat mijn inspanningen goed verdeeld worden over de week (meestal gaat dat goed, vaak ga ik door mijn enthousiasme over mijn grenzen heen). Groetjes,

Liliane
0

Ik gebruik sinds twee weken een rolstoel. Maar nu gaat mijn lopen achteruit, en ik weet niet of het daardoor komt of doordat het gewoon verslechtert.
Ik zwom altijd erg graag, rugslag want bij gewoon zwemmen trek ik mijn rug hol en dan zink ik als een baksteen. :) Dus op de rug maar en dan flink de armen gebruiken. Alleen is het een probleem na het zwemmen naar de kleedkamer te komen. Ik kan dan niet goed meer lopen namelijk. En dit was voordat mijn klachten verergerden, dus ik durf het nu niet eens meer te proberen.

Ik hou het dus ook maar op wandelen met het hondje, hoewel dat ook steeds lastiger wordt, en de oefeningen van de fysio.

Iemand nog goede tips? Want mijn conditie wordt er niet beter op.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Hoi Trudy,

Ah, na zwemmen in warm water wordt iedereen moe, eerlijk waar! Vroeger zwom/keek ik als leerkracht mee in het mytylzwembad en door de warmte was ik de rest van de dag uitgeput. Kun je niet later op de dag gaan zwemmen?

Wel fijn dat je je hond meestal gewoon los kunt laten lopen. Ik loop wel eens met het hondje van mijn zusje en ik vind het maar niets, door dat getrek aan die lijn verlies ik mijn balans. En ja, ik loop ook het liefst in een tempo door.

Ik fiets elke dag minstens een half uur voor mijn werk. Daarnaast doe ik eens in de week yoga. Niet alles lukt me maar veel ook wel. En in het weekend vind ik het wel fijn om een rondje Vondelpark te wandelen. Verder doe ik bijna elke dag rek en strek oefeningen om de kuitspieren en bovenbeenspieren lang te houden en te ontspannen.

En Billynoor, als ik jou was zou ik eens overleggen met de revalidatiearts wat voor jou nog wel kan qua sporten. Er zijn toch ook speciale zwembaden en rolstoelen die je kunt gebruiken om van het bad naar de kleedkamer te komen?

Veel sportplezier! Al was het dan sudokusport ;-)

groet, Thura

0

Thura, ik zwem met een groepje 50+-sers en ik kan kiezen tussen een paar groepen die al om 9 uur 's morgens zwemmen of de groep waar ik me bij aangesloten heb om 11 uur 's morgens. Ach ja, mijn (volwassen) kinderen hebben eindelijk in de gaten dat ze me op woensdag niet moeten proberen te strikken om ook nog eens een middagje op te passen op mijn kleinkinderen. De woensdag is gewoon van mij!

 Billynoor, toen ik voor het eerst noemde tegen fysiotherapeuten dat ik wilde gaan zwemmen was er ook aarzeling. Ik trek mijn rug ook veel te hol en dan is zwemmen helemaal niet zo slim om te doen, alleen rugzwemmen wel.
Maar ik ben eigenwijs en heb toen toch eens een paar proeflessen gevraagd en dat beviel me prima.
Ik loop nog, dus ik kan nog gewoon bij de kleedhokjes komen.
Maar in een revalidatiebad moeten er inderdaad wel mogelijkheden zijn om met de rolstoel bij het zwembad en kleedkamer te komen.

Was ik helemaal vergeten, maar ik doe ook iedere ochtend rek- en strekoefeningen om mijn kuiten en beenspieren te rekken en goed lang te houden. Dat is zo'n gewoonte geworden om meteen te doen als ik uit bed ben, dat ik het zowat zou vergeten te noemen.

Liliane, dat is ook een reden waarom ik nog niet aan een traplift wil. Hoewel ik me aan de trapleuning omhoog hijs, doe ik dat nog steeds liever dan dat ik het opgeef voor mijn idee. Meestal sta ik even stil voordat ik een trap moet gaan bedwingen, kijk naar boven, neem een hap lucht en probeer in één doorgaande beweging die 14 treden te nemen. Vooral niet stoppen onderweg, want dan voel je de "man met de hamer"...

Huishouden doe ik niet zo heel veel meer, ik heb 3 uur in de week hulp en verder zijn het alleen de dagelijkse klusjes. Mijn gezin is rustig geworden sinds ze allemaal de deur uit zijn.

0

Hoi,

Zwemmen in warm water is voor mij veel te zwaar. Helaas in mijn omgeving alleen subtropische zwembaden.

Ik fiets naar de winkels of klein rondje hooguit 2 a 3km.
Nordic walking in mijn eentje vindt ik heerlijk een paar kilometer, paar keer per week is zalig. Op deze manier gebruik je je hele lichaam, toch belast je je spieren er niet mee dat maakt het zo onwijs prettig. Naar het winkelcentra ga ik lopend.

Momenteel een andere situatie, ben aan het herstellen van een operatie. Hierdoor kan ik niet fietsen etc.

0

We hebben wel een zwembad in het dorp, maar daar zijn weinig voorzieningen voor minder validen. (om het netjes te omschrijven. :) ) Verder weg is geen optie, want dan moet ik naar huis rijden en dat is dan ook lastig. Fietsen lukt (op het moment) niet, daarvoor ben ik te stijf. En een half uur lopen, dat is ongeveer 1 1/2 km in mijn geval, lukt op goede dagen maar dan wel met moeite. Het blijft lastig. Zal woensdag eens overleggen met de revalidatiearts.

 

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
1

Heb van de revalidatiearts een verwijzing gekregen voor de fysiotherapeut. Kon daar gisteren al terecht voor een intake. Er gaat dus toch gewerkt worden aan de mobiliteit en de conditie. Ook om verkorting van de spieren tegen te gaan.

Voor degenen die ook fysiotherapie hebben, let er goed op dat de vergoeding volgend jaar verandert. Ik heb mijn verzekering aangepast omdat ik vanaf volgend jaar 325 euro maximaal vergoed krijg. Dat dekt niet de 19 behandelingen die niet vergoed worden; als je chronisch fysiotherapie nodig hebt moet je dit goed in de gaten houden.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Klopt.

gelukkig staat hsp nog in de "lijst van borst"en valt het onder chronisch. (reuma is er oa uit zo bizat) Daardoor vaak andere regeling.

 

0

Klopt, ik ken mensen die ineens spontaan 'genezen' zijn door dit kabinet. Knap hoor.
Maar als je nog niet eerder fysio hebt gehad en verwacht dit binnenkort wel te krijgen is het van belang dat je wel goed verzekerd bent.

Iedereen overigens een goed jaaruiteinde en een geweldig 2012!

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Ik heb het ook even nagekeken doordat het hier zo genoemd werd.
Ik ben verzekerd bij het Zilveren Kruis en als ik het goed begrijp worden de eerste 20 behandelingen uit mijn aanvullende verzekering (3 sterren) betaald en vanaf behandeling 21 komt het uit de basisverzekering.
Bij deze verzekering staat geen maximum bedrag, maar het aantal behandelingen. Dus volgens mij ben ik voldoende ingedekt voor fysiotherapie. (dat hoop ik dan maar)

Een fijne jaarwisseling en een goed 2012 allemaal!

0

Hoi Trudy,

Als je polis zegt dat je een aantal behandelingen vergoed krijgt dan ben je inderdaad helemaal ingedekt voor fysiotherapie. Bij sommige verzekeringen gaan ze uit van een bepaald bedrag, en als je dat gaat delen door de 19 behandelingen dan kom je vaak op een bedrag per behandeling die niet dekkend is. In ieder geval bij mij was dat zo. Maar als er 19 behandelingen vergoed worden volgens de polis dan ben je volledig ingedekt. Tenzij ze HSP uit de chronische lijst halen.... Volgend jaar dus weer goed uitkijken!

De eerste 19 behandelingen worden niet vergoed, vanaf de 20ste dus als het op de lijst chronische aandoeningen fysiotherapie staat. Dan komt het uit het basispakket.

 

Groeten

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Dank je voor de info/bevestiging Billynoor. Het is inderdaad ieder jaar weer goed polissen naast elkaar leggen van het lopende jaar en het komende jaar. En dan controleren of het nog wel klopt waar je voor verzekerd bent. Ach, er komen dit jaar toch al kosten voor me aan, eigen bijdrage orthopedische schoenen is het eerste wat gaat komen. Zolang ik nog beleg op mijn boterham heb zal ik het er maar mee moeten doen ;-).

2

Hoi Billynoor! Beetje 'n late reactie, maar ik wilde toch even reageren op jouw berichtje over het zwemmen. Sinds kort zwem ik in het revalidatiecentrum bij ons en dat is gewoonweg heerlijk! Tot de kleedkamer ga ik met mijn sportrolstoel; daar staat dan al een "zwembadrolstoel" klaar voor mij waarmee ik tot aan (de brede) trap van het zwembad rol (met 'n badjas aan die in de kleedkamer klaar hangt). Dan loop je veilig het heerlijk warme water in (32 gr.). Na één uur intensief sporten stap ik weer in de rolstoel bij de zwembadtrap. Heerlijk om op zo'n veilige manier weer aan mijn conditie te kunnen werken. Er zijn trouwens medezwemmers bij mij in de groep die door de taxi gebracht en gehaald worden! Misschien ook iets voor jou? Ik zwem trouwens aan het einde van de dag. Ik dacht eerst, dat dat tijdstip niet fijn zou zijn, maar je komt daarna thuis en dan hoef je lekker helemaal niks meer! Echt 'n aanrader!

Is er bij jou in de buurt een revalidatiecentrum? Dan zou dit misschien ook echt iets voor jou zijn! Groetjes,

Liliane
0

Oh, dat klinkt geweldig! Ik vrees dat ik daarvoor te ver weg woon. Maar ik wil toch eens kijken of er bij de zwembaden in de buurt geen mogelijkheden zijn.

Ik heb alleen het probleem dat met werken (3 ochtenden per week) en fysio (andere 2 dagen) ik op het moment aan mijn max zit. Ik verlies mijn baan binnenkort, mijn contract wordt niet verlengt, dus als ik dan meer vrij heb wil ik toch eens gaan informeren. De gedachte aan lekker zwemmen; heerlijk. Droom er zelfs van, en dat terwijl ik nooit een waterrat was. Maar rugzwemmen is voor mij zo lekker dat ik het echt mis...

Als er echt geen mogelijkheden zijn moet ik eens informeren over Enschede, maar dat is wel 40 km....

Groeten

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Ik zwem ook het liefst op mijn rug als ik baantjes zwem na afloop van onze "les". Het werd me zelfs afgeraden door de toenmalige fysiotherapeut om te gaan zwemmen, vanwege mijn te holle rug. Maar ik vind het heerlijk! Gelukkig was ik 3 jaar geleden eigenwijs en heb ik een paar proeflessen meegedaan.

Ik heb op sinds vanmorgen een griepje te pakken, dus morgen kan ik niet gaan zwemmen. En dat vind ik zooooooo jammer.
Het zou juist zo lekker zijn voor mijn spieren, die zitten door die griep helemaal vast.

Billynoor, wie weet kan je dan bij het Roessingh terecht om te zwemmen? Als je straks meer tijd heb door het verlies van je baan, heb je ook meer energie om dat te regelen misschien?

Nou, ik duik mijn bed weer in, groeten,

Trudy

0

@Trudy: Beterschap! Ik hoop voor je, dat het niet te lang duurt!

@Billynoor: Vervelend voor je dat je contract niet verlengd wordt. Maar dan heb je inderdaad wel weer tijd voor andere dingen! Zelf werk ik ook niet buitenshuis (alleen wat vrijwilligerswerk), maar eerlijk gezegd vind ik dit met "mijn aandoening" helemaal niet erg, want nu kan ik mijn week helemaal inrichten zoals het voor mij het beste is! Heerlijk!

Zwemmen op mijn rug is moeilijk voor mij,  omdat mijn linkerbeen het niet/slecht doet en ik dan ga zinken, maar het voordeel van het zwemmen in een revalidatiecentrum is, dat ze (fysiotherapeut/bewegingsagoog) daar voor alles met oplossingen komen. Zo krijg ik een slang van piepschuim in mijn knieholtes en dan kan ik toch met mijn armen alleen op mijn rug zwemmen!

Groetjes,

 

 

Liliane
0

Trudy, beterschap!

Ik kan eigenlijk alleen op mijn rug zwemmen, inderdaad ook door een te holle rug. En mijn nek staat van nature in een voorwaartsgebogen stand, een schildpadnek zeg maar. :) Dus ik zink als ik probeer gewoon te zwemmen.
Als ik straks inderdaad wat meer tijd heb ga ik me er wel even in verdiepen ja. Een vriend van mij wil wel een keer mee zwemmen, dus ik kan in ieder geval thuis komen.

Mijn fysio heeft me vandaag op het hart gedrukt om nu echt rust te gaan nemen. Ik ben nu veel vermoeider dan 3 weken geleden, merk dat het lopen ook niet lekker gaat. Ik loop teveel op mijn reserves nu, terwijl ik juist moest oppassen mijn energie goed te verdelen. Merk ook dat ik behoefte heb aan rust. Maar met alles wat er nu nog gaande is wordt dat voorlopig even lastig. Maar goed, dat komt wel. Voor nu in ieder geval echt een pas op de plaats maken, hoe moeilijk ook. Want het zit niet echt in mijn aard. Helaas...

Groeten

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

Hallo allemaal,

Ik ben sinds een maand of 2 ook aan het zwemmen, echt heelijk, ik zwem met andere mensen die ook lichamelijke beperkingen hebben. Het is in een gewoon zwembad, maar voor die groep wordt het water extra verwarmd, en wordt er een badlift geplaatst, en een lange trap. (Gewone trap, niet recht naar beneden) Er zijn daar altijd mensen speciaal om te helpen als dat nodig is, (vaak dezelfde) hoe dat voor mij gaat, ik ga met de rolator er naartoe, dan loop ik na het omkleden een stukje los het zwembad in, en ga via die lange trap het water in. Dan zwem ik ongeveer 3 kwartier doe oefeningen, praat met de anderen over vanalles en trek wat baanjes,na het zwemmen ga ik met de badlift het water uit. omdat ik dan eenmaal uit het water niet kan lopen. (zak door mijn benen en kan geen richting meer houden) Vervolgens ga ik met een rolstoel en hulp naar de douche en na het wassen naar de (aangepaste) kleedkamer, waar ik me om mijn eigen tempo om kan kleden, (meestal pak ik een hok met een tafel, omdat dat makkelijker is voor mij om me dan om te kleden) en daarna loop ik met de rolator naar de kantine waar ik eerst even uit rust. (vooral van het aankleden) en dan met de rolator en de auto weer naar huis ga.

Zo probeer ik mijn conditie van de spieren die ik op de kant moeilijk kan gebruiken, toch op pijl te houden. (in het water leveren die geen pijnklachten op).

Ik vind het zo zalig ik het water, dan heb ik nergens pijn, zelden kramp, en kan ik me moeiteloos bewegen. soms zou ik willen dat we in het water konden leven, of dat het andersom was. (dat ik de klachten in het water zou hebben en op de kant niet). Maar ja....

Groetjes Chantal

Samen staan we sterk!!!
0

Ik zou ook best in het water willen leven. :) Komen we tenslotte ook vandaan. Ik heb ooit mogen duiken op het Great Barrier Reef in Australië, heb nooit meer zo lekker kunnen ademhalen als toen met die perslucht. Voelde me als een vis in het water, sterker nog; een nuchtere Ozzie noemde me zelfs een vis. Ik was zo ontspannen geweest onder water...

Ben nooit een echte waterrat geweest, maar ik vind het zo heerlijk om lekker op mijn rug baantjes te trekken, dan kan ik weer sporten zoals ik vroeger deed. Me flink uitsloven, lekker hard gaan. Weet natuurlijk niet of me dit nog zou lukken; mijn lichaam is wat dat betreft wel veranderd...

Ga het toch echt weer een keer proberen, samen met een vriend van me.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
0

goedemorgen,

 

1 van mijn hobby's is duiken. Ik heb samen met het revalidatie centrum gekeken of dit nog mogelijk is en daar een aantal regels voor opgesteld. Ik vind het heerlijk onderwater veel te zien (ook al is het in nederlad donker) en de rust die daar is vind ik heerlijk. Ik duik nu maar 1 keer per jaar of zo omdat het hier gewoon te koud is en ik veel hulp nodig heb met het aan en uitkleden van de uitrusting en en in en uit water gaan . het kost heel veel energie en ben er een paar dagen echt kapot van maar het is zo leuk.en ik heb het er voor over. Ook geef ik nog steeds les aan kinderen over duiken . Ik ga dan niet meer mee het zwembad in omdat het me teveel energie kost doe het alleen nog als het echt nodig is en er geen ander is.

 

zwemmen lukt me niet meer en ik was al niet zo'n zwemmer maardat vind ik niet erg

 

gr els

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login