Stoppen met werken

Sinds een paar weken heb ik gemerkt dat mijn energielevel dusdanig is dat het mij niet meer lukt om de " batterij weer opgeladen te krijgen " Ik heb nu de knoop doorgehakt en laat mij volledig afkeuren. Dit geeft een heel dubbel gevoel. Enerzijds is het gewoon beter voor mijzelf anderzijds val ik in een gat waarbij ik mijn collega's en de sociale contacten zeker ga missen. Tegen mijn vrouw al meerdere keren gezegd dat ik het toch maar uitstel, maar dan zegt ze dat we moeten proberen samen nog zoveel mogelijk dingen te gaan doen nu het nog kan. Wij hebben samen gemerkt dat niet alle hulpmiddelen ook werkelijk voor mij een goede oplossing zijn. Als voorbeeld noem ik mijn elleboogrollator waarmee ik in huis van de rolstoel naar de auto loop en vice versa. Ik krijg de rollator niet zelfstandig een schuine stoep op. Sterker nog de rollator wel, maar dan kan ik er zelf niet achteraan. De opstapplekken zijn voor mij te steil. Of de route heeft teveel obstakels. Ik struikel bij wijze van spreken al over een afgevallen blad van een boom. Een ander voorbeeld is dat ik niet van een toilet kan opstaan (gebruik  zelf een electriche sta-op toilet) Dit betekent dat ik onderweg niet naar een toilet kan. Ik heb geen rolstoelauto. Vanwege deze beperkingen merk ik dat mijn vrouw en ik niet meer overal heen kunnen. Omdat ik nog zelfstandig auto rijdt heb ik geen recht op vervoer op maat. En particulier een taxi bestellen wordt een duur grapje  namelijk  euro 1,10 per km en dan weet ik niet of voor dat bedrag mijn vrouw mee mag. Het positieve aan het stoppen met werken is wel dat ik dus meer energie in de week te besteden heb om met mijn vrouw weg te gaan en we vinden wel een oplossing. Vriendje google helpt wel voor het zoeken naar diverse oplossingen.

Ferry
0

14 reacties

0

Mijn ZW loopt in september af en ik heb inmiddels de papieren voor een WIA aanvraag binnen.

Ik werk momenteel nog ca 20 uur per week, maar dit kost me zoveel energie dat ik nog nauwelijks aan andere zaken toe kom. Mijn sociale leven is al helemaal weggevallen, omdat ik vaak niet eens de energie heb om iemand op te bellen.

Ik neig er dan ook naar om me volledig af te laten?keuren, maar volgens mijn bedrijfsarts is de kans daarop nihil, omdat mijn cognitieve vaardigheden nog intact zijn.

Ben benieuwd hoe u erin slaagt om u volledig af te laten keuren, want ik begrijp dat mensen met een spierziekte zelden volledig afgekeurd worden.

Dion

??

?

0

Dag Ferry,

Bij veel mensen met een chronische ziekte, en zeker ook bij mensen met een spierziekte, is het gebrek aan energie een groot struikelblok bij het werk. Je loopt soms ook ongemerkt in de val: aan de ene kant wil je je niet laten kennen en ga je onverdroten door, aan de andere kant word je door je ziekte steeds sneller moe. Als je niet op tijd je werk aanpast (als dat kan), dan kom je ongemerkt in een burn-out terecht.

Volledig afkeuren is een drastische stap, soms helaas onontkoombaar. Ik heb wel gemerkt dat het erg belangrijk is om je goed te laten adviseren. Zeker financieel moet je heel goed weten wat je doet. Een arbeidsdeskundige kan vaak helpen om de juiste beslissing te nemen. In ieder geval sterkte ermee!

Jol

0

hoi Ferry moelijk moelijk maar wat jol zegt kan me wel in vinden, ik ben zelf 100% afgekeurd maar ik heb er wel voor gezorgt dat ik nog 2x4 uur in de week mijn oude werk kan en mag blijven doen om niet dierect in een groot gat te vallen, zo kan ik mijn sociale contacten onderhouden en stomp niet direct af, al is dat laatste wel steeds meer aan de orde, ik ben daarom nu ook erg actief voor de vsn en de st FSHD en daar haal ik voldoening uit.

laat ook de revalidatie arts met je meewerken om alles goed onderbouwt neer te leggen bij de instanties, sterkte.

groet Riny

Riny
0

Hallo Jol,

Op dit moment ben ik al voor 77% afgekeurd en werk ik nog 8 uur per week. Toen ik na twee jaar ZW een aanvraag moest doen was ik ook bang dat ik niet eens voor minstens 35% afgekeurd zou worden omdat ik nog vrij veel kan bewegen etc. Maar na het gesprek met de uwv-arts en hun arbeidsdeskundige was de angst onterecht. Gezien mijn symptonen zei de arts dat ik eigenlijk al 100% afgekeurd zou zijn, maar alles wat ik wilde werken meegenomen was. De arbeidsdeskundige vertelde mij dat ze geen andere functie kon vinden die zou passen bij mijn ziektebeeld. En mijn cognitieve functies zijn prima in orde. Ik heb samen met mijn revalidatiearts besproken hoe ik het moest verwoorden richting het uwv en dat is allemaal overgenomen.

Ferry
0

Hoi Dion

Het stukje dat ik aan Jol heb geschreven is ook voor jouw bedoeld. Ik was vergeten jouw naar er ook bij te zetten. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Als je een gesprek aangaat mer de arts en de arbeidsdeskundige wees dan zo eerlijk mogelijk. Ik bedoel daar mee doe jezelf niet beter voor wat betreft je handicap. Ik vertelde altijd aan mensen dat ik nog wel vijftien minuten achter elkaar kon lopen met hulpmiddelen. In werkelijkheid was vijf minuten al veel en dan was ik kapot, maat ik wilde niet onderdoen.

Succes Dion

Ferry
0

Hallo Riny,

Dat was ook mijn insteek met twee keer vier uur werken maar het resultaat op dit moment is dat ik dan vijf dagen kwijt ben voor acht uur werken. En dan geen puf meer heb voor de sociale dingen. Dat gat daar ben ik bang voor maar ik hoop door onder andere aan dit forum mee te doen een goede invulling te geven en gewoon meer energie te hebben om dingen te ondernemen met mijn vrouw. Doordat ik twee jaar in de ZW heb gezeten komt je salaris uit op 70% van je laats verdiende loon. De uitkering van het UWV is ongeveer gelijk. En wij zijn geen drinkers, rokers of gokkers en hebben nog wel punten waar op kunnen bezuinigen.

Groet Ferry

Ferry
0

Hallo allemaal

ook ik zit met het probleem dat het werken voor 20 uur pw niet meer lukt,ik werk in de sociale werkvoorziening (administratief) maar heb geen vast contract,dit loopt tot 15 sept.

Te veel zeuren en klagen of ziekmelden is dus geen optie gezien de bezuinigingen in de sw bedrijven want op die manier komen ze dan makkelijk van mij af met een goede reden.

en heb ik dan recht op n uitkering?

Heeft iemand tips hoe ik dit het beste aan kan pakken?

 

groetjes Anita

 

0

Beste Anita,

Ikzelf ben zeer gebaat met de hulp van stichting MEE. Dit is een landelijke stichting met vestigingen door heel Nederland. Zij zijn er speciaal voor men met een handicap. Zowel geestelijk als lichamelijk. Zij hebben een juridische afdeling, die jou zeker kunnen adviseren. Ook zou je info kunnen inwinnen bij het Juridisch loket. Zij werken net als MEE gratis.

Veel succes

groet Ferry

Ferry
0

Hallo allemaal,

Ingewikkelde materie en lastig om de juiste besluiten te nemen. Je moet steeds een afweging maken tussen werk en de beschikbare energie, steeds maar weer de juiste balans vinden. Het zwarte gat, waar Riny het over heeft, is reeel. Stop je er helemaal mee, dan heb je ook weer een probleem om je leven goed vorm te geven. Soms ook raak je je auto kwijt die je voor je woon-werkverkeer hebt.

Ik ken ook mensen die maar een paar uurtjes zijn blijven werken, om de band met de collega's te behouden, Er zijn ook mensen die als vrijwilliger verbonden zijn gebleven aan de werkgever, maar dat zijn dan meestal geen commerciele bedrijven.

Juridisch advies is in ieder geval belangrijk, zodat je weet dat je de juiste keuzes maakt. En inderdaad, soms werkt het ook prima om de knoop door te hakken en er helemaal mee te stoppen. Sterkte ermee, Ferry!

0

Ik heb een vervelend dilemma: sinds bijna 2 jaar in de WW en ongeveer een jaar geleden de diagnose RA. De medicijnen slaan niet aan en wellicht ga ik binnenkort over op biologicals. Echter, per januari zou ik in de bijstand komen en dan bestaat de kans dat ik werk aangeboden ga krijgen. Voordat ik in de WW kwam werkte ik fulltime, met veel plezier, maar nu merk ik dat ik véél minder kan. Het is een behoorlijk beperkende ziekte (pijn, stijfheid, moe, moe, moe). Mijn werkcoach adviseert mij me ziek te melden en zo bij een keuringsarts tereecht te komen. Helemaal afgekeurd hoef en wil ik niet te worden maar aan de andere kant: een gewone en/of full time baan kan ook niet meer. Ik weet niet wat ik moet doen en die bijstand komt steeds dichter bij.... Wie (her)kent deze situatie of heeft een helder idee voor mij. Ik weet zelf niet goed hoe ik dit nu op moet lossen.... Bedankt voor het meedenken!

Julienne
1

Beste Julienne,

Probeer om niet in de bijstand te komen, want daar kom je heel moeilijk meer uit. En er zijn hele vervelende regels waar je eerst aan moet voldoen om uberhaupt bijstand te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eigen huis. Deze moet je eerst opeten, want ze zien dit als een zak geld.

Ik werd hiervoor gewaarschuwd door een medewerkster bij de stichting MEE. Je kan je beter gedeeltelijk laten afkeuren want dan kom je makkelijker in de WIA. En hou je per saldo gewoon meer geld over. En dan hoef je niet je huis te verkopen en alle bezittingen die boven de 11.000 euro uitkomen, want dat is een eis bij de bijstand.

Ikzelf ben begonnen bij de stichting MEE. Ik heb daar mijn situatie uitgelegd en zij hebben de diverse scenario's die mogelijk waren met mij besproken. Ik kreeg zowel de voor- als nadelen bij elke situatie uitgelegd. Vooral de financiele gevolgen zijn dan een hele belangrijke factor in de keuze die je maakt. Zeker nu met de crisis en een nieuwe regering met ingrijpende veranderingen.

Julienne ik hoop dat je hier iets mee kan en wens je succes met deze moeilijke enn ingrijpende beslissing.

Groeten Ferry

Ferry
0

Ferry, ontzettend bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik heb inmiddels gezocht naar een MEE loket bij mij in de buurt en daar ga ik vanmiddag naar toe. Ik wacht nog even met ziek melden tot ik een volledig beeld van de mogelijkheden heb. Mocht ik relevante, ook voor anderen, informatie krijgen, zal ik dat met jullie delen.

Salut! Julienne

Julienne
0

Bedankt voor detips over de stichting Mee. Ga onmiddelijk op de website kijken.

0

hallo, ik zit zelf ook in een probleem,ik heb al 20 jaar diabetisch en sinds een paar maanden heb ik mijn suiker spiegel tussen hi(boven 33) en 1,9 via artsen proberen we er alles aan te doen om mijn suiker spiegel weer oporde te krijgen,ik ben bijna 63 en nu zeggen bazen laat je maar helemaal afkeuren,bij bedrijfsars heb ik steeds van zieken huis de papieren meegenomen,maar omdat ik sinds 20 mrt getrouwd ben met een surinaamse vrouw en die zegt ook laat je afkeuren dan kom je naar suriname,maar weet iemand welke stappen er genomen moeten worden ??? graag reactie

gr rob

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login