Nieuwsbericht: Vitamine D remt ontsteking

Laatste update:  24 februari 2012 12:09

BAARN - Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology.

Tijdens hun onderzoek vond het onderzoeksteam dat vitamine D een opeenstapeling van ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen. Bij een te laag vitamine D gehalte in het bloed, gebeurt dit niet.

Astma en artritis
"Dit onderzoek gaat verder dan de aangenomen gezondheidsvoordelen van vitamine D. We hebben de invloed van de vitamine op celniveau bekeken", vertelt hoofdonderzoeker Elene Goleva.

"Patiënten met een chronische ontstekingziekte zoals astma en artritis met een tekort aan vitamine D, hebben dus echt baat bij het slikken van een vitamine D-supplement."

De onderzoekers adviseren een minimale waarde van 30 nanogram vitamine D per milliliter bloed. Vanaf deze waarde heb je baat bij de positieve effecten van de vitamine, zoals de opname van calcium in de botten. Eerdere onderzoeken toonden een verband tussen een te laag vitamine D-gehalte en verschillende ziekten zoals astma, kanker, diabetes en artritis.

Experimenten
De conclusies zijn gebaseerd op onderzoek in het laboratorium. De onderzoekers incubeerden witte bloedcellen met verschillende hoeveelheden vitamine D en stelden de cellen vervolgens bloot aan een molecuul dat een sterke ontstekingsreactie opriep.

Vanaf 30 ng/ml zagen de onderzoekers het ontstekingsremmende effect van de vitamine. Bij 50 ng/ml was het effect het grootst. Met verschillende complexe experimenten konden de onderzoekers ook vaststellen waar in de cel de vitamine aangrijpt.

© Gezondheidsnet
bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2748705/vitamine-d-remt-ontsteking.html

Moderator namens Reumapatiëntenbond
2

3 reacties

0

Nou snap ik waarom mijn reumatoloog mij vitamine D voorschreef! Hij had wel gezegd dat het kon helpen, omdat mijn eigen vitamine D-gehalte ietsje laag was. En we gingen juist de winter in, dus weinig zon om het zelf aan te maken.

Helaas hielp het bij mij niet. Misschien nu wel, nu ik minder reuma-klachten heb en minder medicijnen slik.

Groetjes, Bettie

0

Mijn reumatoloog had het ook ooit voorgeschreven. Maar toen ik thuis kwam met mijn potje kauwtabletten (best lekker, net dextrose-snoepjes), begon mijn man hard te lachen. Hij is erg gericht op gezond sporten en voeding en leest graag wetenschappelijke artikelen over diverse vitamines en mineralen.

Waar hij van in de lach schoot, was de dosis. Ik kreeg 400 IE (denk ik) en hij had gelezen dat vanaf 5000 IE pas een beetje verschil zou maken. Inderdaad, de voorgeschreven dosis deed niet veel. Toen ik later op eigen houtje eens van die superdoses innam, merkte ik wel wat verschil.

Overigens zou wat meer vitamine D voor meer mensen goed doen. Zoals deze meneer verteld in een college over vitamine D aan de Universiteit van California:

http://www.youtube.com/watch?v=GyRPcyMmf_Q

(In het Engels, niet ondertiteld)

Moderator namens Reumapatiëntenbond
0

'Teveel zonnebrandcrème zorgt voor vitamine D-tekort'

BAARN - Door zonnebrandcrème te gebruiken volgens de richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maak je bijna geen vitamine D aan. Foto:  Gezondheidsnet

Tot die conclusie komen onderzoekers van het Bispebjerg Hospital in Kopenhagen.

Volgens de Deense onderzoekers zou het gebruik van zonnebrandcrème dus kunnen leiden tot een vitamine D-tekort, zo schrijven zij in het British Journal of Dermatology

Onderzoek

Tijdens studie werden de vitamine D-levels in het lichaam gemeten voor- en na blootstelling aan UV B-straling. Het onderzoek betrof 37 vrijwilligers bij wie verschillende hoeveelheden zonnebrandcrème met SPF 8 aangebracht: 0, 0,5, 1, 1,5 of 2 milligram per vierkante centimeter.

De UV B-straling in combinatie met de dunne lagen zonnebrandcrème leidde tot meer vitamine D in het lichaam. Alleen bij de dikste laag was dit niet het geval. Dit is de door de WHO aanbevolen hoeveelheid.

Herzien

Het is voor het eerst dat onderzoek een dergelijk resultaat toont. Volgens de Deense wetenschappers suggereren hun resultaten dat de huidige richtlijnen van de WHO opnieuw bekeken moeten worden.

© Gezondheidsnet 

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2799892/teveel-zonnebrandcreme-zorgt-vitamine-d-tekort.html?

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login