mitochondriale miopathie

men grootste vraag is: Waar kan ik terecht voor financiele bijstand mits ik niet kan werken door men ziekte?

0

2 reacties

1

Dat ligt eraan. Woon je in Nederland? Als je gewerkt hebt en toen ziek bent geworden dan ben je als het goed is in de ziektewet beland. Als je niet eerder gewerkt hebt en je bent jonger dan 18 of je komt ziek van school af dan kan je kijken of je voor Wajong in aanmerking komt. Voor beiden moet je bij het UWV zijn.
Als dit geen van beide van toepassing is dan val je in de bijstand. Dan moet je je bij de sociale dienst van je gemeente melden.
Ik ga er hierbij van uit dat je het hebt over het inkomen, niet over hulpmiddelen of dergelijke.

het leven is wat je overkomt terwijl je andere plannen maakt
1

Hallo Tattomadness,

 

Ik raad je aan om je te melden bij het (AMW) maatschappelijk werk. Zij kunnen je goed doorverwijzen naar instanties die relevant zijn voor je. Ik concludeer dat je nog nooit gewerkt hebt dus geen werkgever hebt die verantwoordelijk is. Je bent blijkbaar nog niet getypeerd als "jeugdgehandicapte" om je in aanmerking te laten komen voor een WIA / Wajong uitkering. Je moet dan wel een diagnose hebben. Daarnaast geldt tegenwoordig dat je niet zondermeer een uitkering krijgt. In de WAO tijd kreeg je een uitkering als je niet kon werken. Nu kijkt men niet naar wat je niet kan maar naar wat wel. Dus een keurinsarts voor WIA / UWV zal moeten bepalen wat je mogelijkheden zijn en vervolgens wordt gekeken naar wat je nog wel kan. Dan ben je of maar deels arbeidsongeschikt (dus deel Wajong / WIA) of volledig. Bij deels kom je voor rest in WW (melden bij UWV) maar als je nog geen arbeidsverleden hebt dus geen WW. Dan wordt het bijstand (WWB). Omdat je nog geen 27 bent moet je eerst 4 weken werk zoeken. In jouw geval w.s. geen optie. Dus overleg daarover met UWV of gemeente (die WWB uitvoert) Als je nog bij je ouders woont is ook WWB mogelijk niet aan de orde omdat dan uitgegaan wordt van een gezamelijk huishouden waarbij je ouders dus verantwoordelijk zijn voor jouw onderhoud.

 

Kortom, best een ingewikkelde puzzen waarbij AMW je kan helpen. Ook UWV en gemeente kunnen je adviseren.

 

Het valt niet mee om, naast de beperkingen die je hebt, je te verdiepen in de zorgloketten in Nedeland. Succes!

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login