Gaat CIAP samen met cognitieve problemen?

Ik lees veel reacties op dit forum. Slechts sporadisch is er sprake van 'cognitieve' aspecten: slecht kunnen concentreren, moeizaam inprenten van informatie, snel vergeten van informatie.

Met name dit aspect is tamelijk blokkerend voor bijv. mijn werk. De 'fysieke' aspecten hebben natuurlijk ook grote impact, maar dan meer op gezinsleven, vakanties en hobbies. 

Zijn er meer mensen met CIAP die 'cognitieve' problemen ervaren, of zijn deze problemen daar niet aan gerelateerd, of zelfs een tijdelijk gevolg van het leren accepteren van de aandoening??

0

5 reacties

0

Het is inderdaad mogelijk, maar hangt veel af van welke medicijnen je gebruikt en hoeveel (de sterkte er van).

Wat vitiligo betreft heb ik nog nooit gehoord van een verslechtering  door Ciap.

Als tijdstip van vraagstelling staat aangegeven 25 augustus om 11.26 uur. Hoe kan dat het is nu 10.07 uur!.

0

Ik gebruik geen medicijnen, behalve iets voor de bloeddruk (Atenolol 50, laagste dosering).

10:07?  op uw bericht staat 22:08.
Iets met de forum-klok, misschien :-)

0

Dit weekend een en ander nagezocht. 

Wat ik eerder aanduidde met 'cognitieve' aspecten wordt geregeld aangeduid met 'brain fog'. Hieronder een lijst met symptomen uit een willekeurige internetbijdrage (er zijn er vele, van zeer uiteenlopende diepgang en kwaliteit). Bijna alle symptomen zijn op mij van toepassing.

- Problemen met het korte termijn geheugen
- Moeite met het vinden van de juiste woorden of synoniemen
- Cognitieve scherpheid is weg
- Vergeetachtigheid
- Je kunt niet helder denken
- Concentratie is sterk verminderd (een boek lezen lukt bijna niet)
- Angst, stress en nervositeit
- Verwarring
- Creativiteit is verminderd
- Iets nieuws leren wil niet (je kunt nieuwe info niet verwerken)

Er wordt voor zover ik heb gezien geen direct verband gelegd tussen neuropathie en brain-fog (er lijkt wel een oorzakelijk verband tussen MS en brain-fog te zijn).
Zij hoeven natuurlijk ook niet persé elkaar te beïnvloeden, maar kunnen eventueel wel het gevolg van een gemeenschappelijke oorzaak zijn.

In dat laatste geval zou je statistisch gezien verwachten dat CIAP-patiënten vaker symptomen van brain-fog vertonen dan een groep willekeurige patiënten.

dit bericht is gewijzigd door FritsH op 27 augustus 2018 om 10:04

0

Wat jij opnoemt heb ik ook zeer veel last van.

Ik werk voor mezelf, maar kom amper tot werken. Ik weet niet of dit direct aan de CIAP ligt. Mijn inziens wel aan de gevolgen vanuit de CIAP. Ik slaap zeer slecht, al ruim 4 jaar en ben daardoor overvemoeid. Door die vermoeidheid kloppen ook alle symptomen die je van brain-fog opnoemt, maar zoals gezegd denk ik dat dit door het slaapgebrek komt.

vriendelijke groet, Jan de Graaf
0

Hallo Jan, (beetje vertraagde reactie, komt niet door brain-fog ... :-) bedankt voor je reactie.

Ik denk dat je gelijk hebt, het is vast een chain-of-events die wordt opgestart en in stand gehouden door de diagnose en fysieke gevolgen (o.m. laag energieniveau!) van CIAP. Daardoor trouwens niet minder vervelend, je krijgt het gevoel dat je werkelijk niks tot een goed einde kunt brengen. En dat is niet bevorderlijk voor het ontsnappen aan de negatieve spiraal. Niet alleen lichamelijk maar met name ook mentaal moet je een nieuw evenwicht zien te vinden tussen je amibities en je mogelijkheden.

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login