Aantallen GBS patienten

In ca 1980 heb ik lichte verschijnselen GBS gehad, woonde in het Midden Oosten en werd direct op het vliegtuig naar Nederland gezet. Daarna ben ik in 2013 fors getroffen, een week na terugkomst uit Midden Italie. In mijn directe omgeving ken ik iemand met GBS. 
In het Revalidatiecentrum waren nog 2 mensen met GBS.

?Als ik lees dat er zich ca 250 GBS gevallen per jaar voordoen dan vraag ik mij af of er hoe er geregistreerd wordt in Nederland. 

Ik zou daarover graag meer willen weten.

Els Kloosterman

0

2 reacties

0

GBS is de meest frequente oorzaak van acute spierzwakte in de westerse wereld. De incidentie in Nederland bedraagt 1.3/100.000/jaar. Dat betekent dat er in Nederland per jaar ongeveer tweehonderd mensen GBS krijgen. De meeste studies hebben aangetoond dat de incidentie bij volwassenen lineair stijgt met de leeftijd en dat mannen ongeveer anderhalf keer vaker worden getroffen door deze ziekte dan vrouwen (van Koningsveld, 2000; Bogliun, 2004). Ook kinderen kunnen GBS krijgen. Hoe vaak GBS precies bij kinderen voorkomt, is niet goed bekend. ?

Elke dag is er een
0

In juli 2019 kreeg ik een vreemd gevoel aan beide voeten.  Net of ik hele strakke sokken aan had. Ik kon er nog gewoon mee lopen en dacht dat gaat wel over. Half september begonnen mijn handen te tintelen en ben naar de huisarts gegaan. Er werd bloed geprikt om te kijken of ik vitamine gebrekt had en of er niks mankeerde aan de schildklier. Alles ok. 
Ja dan toch maar naar een neuroloog, want de huisarts wist het ook niet. Na 7 weken kon ik daar terecht!!

inmiddels kon ik nog maar moeilijk lopen en mijn handen waren ook bijna niet meer te gebruiken. Van de neuroloog moest ik meteen in het ziekenhuis blijven dan zouden ze alle onderzoeken achterelkaar kunnen doen. Uiteindelijk na 2 weken dachten ze dat ik Guillain Barre syndroom heb. Er zijn geen mexicijnen voor, dus ben weer gewoon thuis.  Nog steeds "verlamde handen" . Kan niet schrijven, geen knoop vastmaken, wat een ellende.  Lopen gaat alleenachter de rollator, want mijn spieren zijn niet meer wat het een paar maanden geleden was. Loop wel iedere dag zeker 2 uur buiten met mijn hondje, maar dat gaat niet echt soepel. Vraag me af wanneer en hoe dit allemaal gaat aflopen. Ik word er zomoedeloos van. 

Je kunt dit bericht alleen bekijken en er niet op reageren.

Plaats een reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst ingelogd zijn. Als je nog geen profiel hebt op Iemandzoalsik.nl, kun je je aanmelden. Hiermee krijg je de mogelijkheid om te reageren en ook om zelf gesprekken te starten en groepen te volgen.

aanmelden / login